Sunday, 29 June 2014
PESANAN MAUT UNTUK GOLONGAN WANITA YANG BERKERJAYA DI BULAN RAMADHAN
KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Kekangan masa ada kalanya menyebabkan sesetengah wanita berkerjaya cenderung memilih jalan mudah dengan membeli makanan siap sebagai juadah berbuka puasa, walaupun kadang kala terkilan kerana makanan itu tidak menepati cita rasa mereka.
Lebih mengecewakan lagi apabila melihat raut muka suami yang masam kerana lebih gemar menikmati 'masakan rumah' yang disediakan pihak isteri.
Ini menyebabkan kaum wanita bekerjaya segera menyinsing lengan baju sebaik pulang dari pejabat untuk bergegas menyediakan juadah dalam masa terhad.
Cef selebriti Datuk Ismail Ahmad atau popular sebagai Cef Ismail berkata wanita berkerjaya perlu bijak merancang bukan sahaja daripada sudut masa, tetapi meliputi juga jenis masakan yang hendak disediakan bagi tempoh seminggu supaya dapat melancarkan kerja dapur.
"Perancangan masa penting, tambahan pula untuk mereka yang bekerja di bandar kerana kesesakan jalan raya ada kalanya mengambil masa berjam-jam apabila semua mahu tiba di rumah sebelum waktu berbuka," katanya kepada BERNAMA menjelang sehari sebelum umat Islam di Malaysia memulakan ibadat dan menyambut Ramadan.
Sehubungan itu, Cef Ismail menasihatkan golongan wanita supaya melakukan prapenyediaan dalam tugasan memasak supaya hidangan lengkap dapat disediakan dalam masa singkat tanpa menjejaskan rasa dan kualiti masakan.
Antara persiapan yang perlu dibuat ialah membersihkan ikan, ayam, daging, undang atau sotong sebelum dimasukkan ke dalam bekas bersih dalam kuantiti 'sekali makan' dan disimpan dalam peti sejuk beku supaya proses cair beku mudah dilakukan apabila perlu.
"Masa cuti hujung minggu pula dimanfaatkan dengan mengupas siap bawang merah, bawang putih, halia dan mengisar cili kering. Memasak ini mudah cuma penyediaan bahan sahaja yang boleh jadi remeh dan memakan masa.
"Jika rajin, boleh sediakan sediakan pes masakan seperti rendang, kari, asam pedas atau pes makanan bergoreng seperti mee goreng untuk disimpan di peti sejuk dan apabila perlu, senduk dalam kuantiti kecil," katanya.
Chef Ismail berkata bagi menu sayuran pula, mereka digalakkan memilih sayuran bukan berdaun seperti labu, kekacang, bunga kobis, brokoli, terung dan lobak merah yang lebih tahan lama supaya tidak perlu kerap singgah ke kedai untuk membeli selain bahan-bahan itu siap dipotong sebelum disimpan.
"Mungkin ada wanita yang penat di dapur kerana mahu mengejar waktu berbuka, namun memberi makan kepada anggota keluarga yang berpuasa amat besar ganjarannya apatah lagi 'air tangan' isteri dianggap sebagai pengikat keluarga," katanya.
Sementara itu, pengusaha katering Siti Rahimah Diaudin, 34, memberitahu beberapa kuih-muih juga boleh disediakan lebih awal khususnya kuih jenis bergoreng seperti karipap, popiah, samosa dan kuih keria.
"Kuih jenis talam yang tidak bersantan seperti kaswi dan sagu boleh disediakan lebih awal dan disimpan dalam peti sejuk. Begitu juga kuih sagu gula melaka dan apabila perlu, hanya masak santan dan air gula melaka untuk dicurahkan ke atas kuih," katanya.
Siti Rahimah, bekas pengajar jurusan kulinari kolej swasta, berkata wanita bekerja boleh menyediakan juadah bersantan seperti kari atau rendang dalam kuantiti banyak semasa hari cuti sebelum dimasukkan ke beberapa bekas kecil sebagai 'bekalan' masa mendatang.
"Hanya pastikan masakan telah sejuk sebelum dimasukkan dalam peti sejuk beku, dan tuliskan tarikh makanan dibuat. Semua ini memudahkan tugas pada hari bekerja. Masakan seperti kari juga lebih sedap apabila disimpan lama kerana rasanya lebih sebati," katanya.
Menurutnya, walaupun terdapat banyak produk makanan sejuk beku di pasaran, juadah yang dimasak sendiri pasti dinanti-nantikan kerana rasanya menepati selera dan bahan-bahan yang digunakan terjamin daripada segi kualiti. - BERNAMA
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment